úterý 10. července 2018

Liou Cch'-sin - Temný les

18-22-759
Originál: 三体•II•黑暗森林  
Vydáno: 2017 (2007)
Obsah:
Asijská sci-fi je ve zbytku světa prakticky neznámá, o to větší šok způsobil v roce 2014 anglický překlad románu Problém tří těles čínského spisovatele Liou Cch’-sina. Než se jeho pověst rozšířila z Číny do zbytku světa, trvalo to sedm let (původně vyšel v roce 2007), pak už ale nebyla k zastavení. Cch’-sin si jako vůbec první asijský autor odnesl nejprestižnější sci-fi cenu Hugo a kniha se objevila v dalších překladech. Ten český přišel v létě 2017, nyní ho doplňuje pokračování nazvané Temný les, jež tvoří prostřední část trilogie Vzpomínka na Zemi.
V Problému tří těles se lidstvo dozvědělo, že vyspělá civilizace vesmírného systému Trisolaris pro sebe hledá nový domov a vybrala si naši sluneční soustavu. K planetě Zemi se blíží mimozemská flotila a Temný les zachycuje několik století, během nichž pozemšťané při čekání na první kontakt prochází fázemi deziluze i naděje. Hlavní hrdina románu, Luo Ťi, je mezi čtveřicí tzv. meditátorů – zástupců lidstva, kteří mají za úkol vymyslet strategii obrany proti mimozemšťanům. Zatímco zbývající tři se rozhodnou řešit obranu hrubou silou či modifikacemi lidské mysli, Luo Ťi hledá řešení v humanitních vědách. Přesněji v zcela nové a revoluční vědě, které říká kosmické sociologie. Ta nakonec skutečně dá návod, jak lidstvo zachránit.
Nejlepší sci-fi je taková, která není jen o vynálezech a mimozemšťanech, ale o reakci lidstva na neznámo, a Liou Cch’-sin ve své trilogii Vzpomínka na Zemi našel ideální mix mezi fascinací budoucími technologiemi a přemýšlením o jejich dopadu na psychiku lidstva jako celku. Technologie a humanitní vědy tady kráčí ruku v ruce a s nimi úžasná imaginace autora, který rozehrává na ploše dvou staletí rozmáchlý příběh, v němž vybuchují planety i lidské vztahy.
Skoro by se dalo říct, že takový román nemohl přijít z angloamerické sci-fi komunity, kde autoři mají pocit, že všechno už bylo napsáno a je třeba být za každou cenu originální. V Cch’-sinově imaginaci znovu ožívají už dávno otřepané motivy, jako je kontakt s vyspělou mimozemskou civilizací nebo modifikace lidské psychiky, a znovu se z nich stává něco vzrušujícího, co vzbuzuje úžas jako kdysi v zlatém věku sci-fi. Zároveň ale nejde o autorskou naivitu, Cch’-sin je skvělý vyprávěč, který si umí pohrávat s očekáváním čtenářů.
Cch’-sin rozvíjí děj v několika liniích, hlavní postavy se díky hibernaci posouvají v čase a s nimi i čtenář, kterému se odhaluje vývoj lidstva v stoletích těsně před příletem mimozemšťanů. Jeho styl je někdy až útržkovitý či zkratkovitý, čtenáře často překvapí nečekaným zvratem, který dokáže svázat několik zdánlivě nesouvisejících dějových linek dohromady. Je v tom lehkost a suverenita, autor si vlastně s čtenářem pohrává stejně elegantně jako kosmický sociolog Luo Ťi s lidskou veřejností i Trisolarany, kteří zdálky sledují jeho aktivity a snaží se zjistit jeho plány. Je to tak trochu i detektivka, v níž je čtenář jako detektiv vždy o krok za pachatelem, který ho pokaždé překvapí svojí rafinovaností.
Šest stovek stránek Temného lesa vzbuzuje respekt, ale stejně jako u Problému tří těles platí, že jakmile se do románu začtete, nemůžete ho odložit. Od Asimovovy Nadace nejspíš ve sci-fi nebylo takhle ambiciózní dílo, které by se zabývalo osudem lidstva v tak širokém časovém horizontu. Defétismus střídá eskapismus a ten zase optimismus, lidstvo si na téhle houpačce užije své, a když už se zdá, že vše je ztracené, ukáže se konečně, že Luo Ťi je skutečně génius.
Jestli existuje škatulka psychedelická sci-fi, pak trilogie Vzpomínka na Zemi do ní určitě patří. Obzvláště když román, který začíná i končí rozhovorem mravenců sledujících lidské pachtění, přečtete na pár zátahů.

Skóre: 9/10
 



Žádné komentáře: