pátek 11. srpna 2017

John Kennedy Toole - Spolčení hlupců

17-20-721
Originál: A Confederacy of Dunces
Vydáno: 2016 (1980)
Obsah:
Kniha Spolčení hlupců John Kennedyho Toolea patří mezi klasická díla světové satirické literatury. Jejím osudem bylo už od počátku buď naprosté nepochopení z řad čtenářů i nakladatelů, nebo naopak bezvýhradné přijetí a obdiv. U nás vyšla tato kniha poprvé v roce 1985 ve vynikajícím překladu Jaroslava Kořána.
John Kennedy Toole se narodil v roce 1937 v New Orleansu a toto město se stalo výchozím prostředím pro příběh hlavní postavy románu Ignácia Reillyho - člověka, který není ochoten ani schopen přizpůsobit se daným společenským normám, gargantuovské postavy obdivující a vyznávající středověkou filozofii, která je pod tíhou všednodennosti nucena živit se nudnou prací. Cítí se lapena uprostřed současného absurdního světa plného nástrah a nepochopení, ale neustále bojuje za „svou věc“. Způsob Ignáciova boje, založený na „teologii a geometrii“, je velice zvláštní. Ignácius je tak postavou, která v sobě slučuje rysy Dona Quijota i Švejka.
Kniha začala vznikat pravděpodobně za Toolovy služby v armádě (v letech 1962 - 1963). Po propuštění z armády pak v rodném New Orleansu veškeré své naděje upínal k vydání svého díla a nabídl je nakladatelství Simon & Schuster. Po dvou letech, kdy se snažil vyhovět připomínkám nakladatelského lektora a nakonec byl se svým románem stejně odmítnut, upadl do deprese a spáchal sebevraždu, otrávil se výfukovými plyny. Bylo mu v té době pouhých jednatřicet let.
Kniha vyšla až v roce 1980 a ještě téhož roku se ocitla na seznamu bestsellerů. Byla téměř okamžitě přeložena do několika světových jazyků. K českému čtenáři se dostala pět let po svém americkém vydání a od té doby se bezpečně řadí ke stále živým a citovaným literárním dílům.

Skóre: 7/10

Žádné komentáře: