pátek 16. září 2016

Terry Hayes - Já, poutník

16-15-695
Originál: I am Pilgrim
Vydáno: 2014 (2013)
Obsah:
Objemný román čítající v českém překladu Pavla Medka 760 stran recenzenti označují za nejlepší thriller roku 2014 či dokonce nejlepší knihu tohoto roku. Hayes kombinuje prvky špionážního a kriminálního thrilleru a vypráví sugestivní příběh dvou mužů, kteří stojí na opačném konci dobra a zla. Kniha zaujala nakladatele ve více než 20 zemích a chystá se i filmová adaptace.
Poutník je přezdívka muže, který neexistuje. Adoptivní syn zámožných Američanů vedl tajné oddělení vyšetřující zločiny uvnitř špionážních a zpravodajských služeb. Předtím než odešel ve svých dvaatřiceti letech na odpočinek, napsal učebnici moderních vyšetřovacích metod. Jeho kniha se mu však stane osudnou: kdosi ji použil coby návod, jak spáchat dokonalou vraždu. A někdo jiný s její pomocí Poutníka našel a přiměl ho zapojit se do vyšetřování tohoto zločinu.
Na první pohled pouhý kriminální případ, ač výjimečný a problematický, se ale promění v děsivý závod s časem. Poutník musí vypátrat islámského radikála přezdívaného Saracén, který se rozhodl ve jménu svého Boha vykonat masovou pomstu. A našel si k tomu i prostředek, hrozivý a nemilosrdný, stejně jako je jeho nenávist.
Terry Hayes ve svém románu detailně popisuje zákulisí špionážních služeb a vysoké politiky. Využívá při tom svých zkušeností investigativního novináře a zahraničního dopisovatele. „Kdysi jsem pracoval jako zahraniční korespondent. Psal jsem o aféře Watergate, o ropném embargu, takže jsem vždycky musel být v obraze. A když jste navíc sečtělí, poskytne vám to mnohem hlubší porozumění, jak fungují věci na nejvyšší politické úrovni. Víte, co nám hrozí...,“ vysvětluje Hayes.

Skóre: 10/10
 

Žádné komentáře: