pátek 19. června 2015

Emil Hakl - Skutečná událost

15-12-660
Vydáno: 2013
Obsah:
Emil Hakl dokáže s každou svou další knihou přesněji diagnostikovat stav české společnosti. Ta nejnovější se jmenuje Skutečná událost a s typicky haklovskou jazykovou bravurou vede dost nemilosrdně přímý řez současným mužským světem, aby odkryla všechno, co může pod kůží úspěchu a ramenatých řečí hnisat.
Držitel ceny Magnesia Litera se trefil na milimetr přesně. Do sprostých řečí o ničem, které však dávají tušit inteligenci a potenciál těch, kteří plýtvají životem na hraní stupidních počítačových stříleček.
Do tématu, jemuž jako by dominovala exekuce uvalená na jednoho z hrdinů knihy, který vlastní ošklivý dům, za nímž je skrytý skomíravý trylek o přátelství a velká óda na lásku maskovanou lhostejnou odtažitostí (jen ať si proboha ten druhý nemyslí, že o něj stojím).
Do třetice se Hakl trefil do aktuální atmosféry, začínaje Oslem těsně po Breivikovi a konče jednou z posledních vládních krizí, kde to první jasně nabízí řešení pro to druhé, definitivní a krvavé. Jenomže marast, v němž se koupou jeho postavy, nedá vzniknout ničemu víc než zpackané a vystrašené akci, kde cíl je bezejmenný a výsledek neprůkazný.
Zdroj: http://kultura.idnes.cz/recenze-emil-hakl-skutecna-udalost-dt4-/literatura.aspx?c=A130125_163602_literatura_ob

Skóre: 7/10
 

Žádné komentáře: