úterý 12. března 2013

Kristýna Vorlíčková - Flying Foxes

13-05-593
Vydáno: 2012 (2012)
Obsah:
Novela Flying foxes vznikla na území Austrálie, kde se také zčásti odehrává. Hlavní hrdinka Karin utíká do cizí země za sebepoznáním, očistit duši od traumat navršených v České republice – tam se odehrává hlavní linie příběhu, psychologické až detektivní drama o pronásledování mafií a psychickém týrání ze strany Karinina manžela. Text je koncipován jako emocionální zpověď, která je adresována jejímu dítěti.
Kniha Flying foxes je generační výpověd o mezilidských vztazích. Zachycuje intimní dějiny, nakupené v příbězích o osobních trápeních. Karin má pozici hlavního narátora, ale i její promluvou se prolínají cizí příběhy – nejvíce historie úspěšného krasobruslaře Elvise, který zasvětil život kariéře a žije v samotě obklopen luxusem. Autorka k tomu využila schopnost hlavní hrdinky vsakovat a prociťovat lidské příběhy. Objevuje pro českého čtenáře dosud nové a kontroverzní téma asexuality a sexuálního obtěžování lesbickou nadřízenou. V tom je kniha nejsilnější – v lidských příbězích, které autorka někde slyšela nebo sama zažila. Jedním z rysů knihy je totiž silná autobiografičnost.
Vedle této vztahové linie Vorlíčková odhaluje aktuální téma korupce a bojů ve vysoké státní politice v České republice (nutno dodat, že se pohybovala jako právnička v soukromé i státní sféře). A zvolila pro to dobrý způsob, který má za následek až bizarní vyznění událostí. Zdařile propojuje zhroucení pracovního života s životem osobním. Do pozice psychicky vyšinuté staví hrdinku její manžel, i ona sama váhá, zda je normální, když tvrdí, že je sledována. Vyvozuje z běžných věcí symbolická sdělení, k čemuž je nadána svou povahou, nebo dělá z komára velblouda? Je stihomam důsledkem destruktivního vztahu s manželem, nebo se něco takového může opravdu dít? Text tady osciluje na pomezí skutečnosti a výmyslů, „pravda“ zůstává otevřená.
Kniha představuje niternou sondu do trpící lidské duše, která se topí v povrchnostech, a je čtivým příspěvkem k tématu současných rozpadajících se mezilidských vztahů.

Skóre: 6/10

Žádné komentáře: