sobota 19. června 2010

Roderick Gordon & Brian Williams - Hlouběji do Podzemí

10-13-529
Originál: Deeper
Vydáno: 2008 (2008)
Obsah:
Druhý díl Ztraceného světa v podzemí pokračuje v nastoupené tradici. První obývanou vrstvu podzemí, svět Kolonistů, autoři prozkoumali v prvním díle, a tak, aby mohli pokračovat a ohromovat čtenáře, posílají své hrdiny do vyhnanství do Hlubiny. Vedle původních obyvatel Hlubin - geneticky poněkud vyčerpaných Koprolitů, usazených zde po celé věky, tu našli útočiště také psanci z Kolonie - a i samotní Styxové tu dost často pobývají, aby zde realizovali tajné výzkumy a ještě tajnější projekty.
Útěk z Kolonie do Hlubin se chlapcům povedl, a oni tu teď bojují o holý život. Najdou tu samozřejmě spojence - psance, který se tu po mnoha letech naučil se svojí dcerou pohybovat a přežívat, a který nenávidí Styxe stejně jako oni. A Styxové na oplátku nenávidí je, a pořádají na ně čas od času lov, o to intenzivnější, že se dvě kořisti sešly. K tomu jim má posloužit také Willova matka, kterou ulovili na povrchu a namluvili jí, že je důležité Willa zabít. Velký hon započal...
V tomto díle vedle již známých prvků - především Styxů jakožto personifikace zla - vystupují Hlubiny. Svět jednoznačně inspirovaný - nebo alespoň velmi podobný - tomu vernovskému podzemí je prostředím, kde se stupňuje zápletka mezi chlapci a Styxy. Tu a tam děj odskočí i na povrch, ale stále tu zůstávají jako dva hlavní prvky nové prostředí a staré zlo. Tento díl mi ze všeho nejvíc připomínal scénář počítačové hry. Pasti, překvapivá řešení, uložená v batohu, honičky, léčky, podzemní fauna a flóra - když jsem to četl, přímo jsem viděl jednotlivé storyboardy. Naneštěstí nic víc...
Opět je příběh psán velmi tísnivě, bez odlehčení. Zatímco v prvním díle bylo zajímavé prozkoumávání společenského uspořádání Kolonie, tady je to nahrazeno prostředím Hlubin - a to pro sečtělejší čtenáře není ničím novým. Dobrodružná akční složka tvoří osu příběhu, je to však řetězec stálých útěků před Styxy. Motiv, který by nastavil skutečný konflikt - a především cíl, který mají chlapci dosáhnout - se vynořuje postupně, a oni sami si ho uvědomují pouze po částech, především bojují o holé přežití teď a tady, bez jasné perspektivy cíle, jakkoliv by takový cíl byl nedosažitelný nebo nereálný.
Konec druhého dílu (ještě nás čeká třetí, podle údaje na přebalu doufejme závěrečný) je ve snaze překonat obvyklé problémy druhých dílů trilogií podle mého názoru notně přestřelený, a autoři budou muset použít nejedno cliftonovo kladívko, aby dějové linie, rozhozené do mnoha směrů, v dalším díle sloučili.

Skóre: 6/10

Žádné komentáře: