pátek 26. prosince 2008

Michal Viewegh - Román pro muže

8-15-495
Vydáno: 2008 (1.vydání)
Obsah:
Když člověk čte Johna Irvinga, může si být jistý, že se setká se zápasníky a podnikne výlet do Vídně. Podobné je to i s Vieweghem. Čtenář očekává citáty (kterými autor neprokládá jen své knihy, ale hýří jimi i během interview), nevěru a narážky na novináře. Také exotická jména postav a víc dějových linek, které se propletou nebo alespoň zlehka dotknou.
Děj románu táhnou tři sourozenci. Zkorumpovaný soudce Cyril, cynický muž, který předpokládá, že všechno je možné si koupit. Cit ztratil, když zemřeli při autonehodě jeho rodiče a on se musel postarat o svoje dva sourozence. Jeho o devět let mladší bratr Bruno je prototypem mužského slabocha, průměrným okresním žurnalistou, který žije se ženou ve stereotypním manželství. Bruno trpí nevyléčitelnou nemocí. Jejich sestra Aneta je jako jediná postava v knize charakterní, pomáhá lidem v televizním publicistickém pořadu a doufá, že našla toho pravého. Tím pravým je empatický a vtipný Alan, který však nakonec stejně zklame na celé čáře.
Aneta, Bruno a Cyril se vydávají na pánskou jízdu ("Proč tomu kurva pořád řikáš pánská jízda, když s váma jezdim já?" "Protože seš chlap s kozama. Mluvíš jako my, chlastáš jako my."), na níž chtějí Brunovi darovat nezapomenutelné zážitky. Jedním z takových zážitků má být i striptérka Tali, kterou berou s sebou.
Paralelně k této dějové lince má Román pro muže ještě dvě – postavy René a Šimi tvoří typově podobnou dvojici jako Cyril a Bruno ("Buď jsi vládce, nebo ovládaný") a do příběhu osudově zasáhnou.
Postava spisovatele jedoucího na besedu má se sebeironickým úšklebkem vysvětlovat Vieweghův postoj ke světu, hlavně ke gymnazistkám a k jeho spisovatelské práci. Když postava novináře na malém městě v zápalu upřímnosti vykřičí, že píše proto, aby se udělal lepším, musí se čtenář nutně ptát, jestli to Viewegh nemyslí zase jenom jako slogan, kterým jakoby sám za sebe vysvětluje, že nepíše (jen) pro peníze.

Skóre: 4/10

Žádné komentáře: